Bestel deze publicatie
annuleerbestel

Tekstuitgave Omgevingswet 2023

Inclusief invoeringswet, aanvullingswetten bodem, natuur, geluid en grondeigendom, en Wet elektronische publicaties

Tekstuitgave Omgevingswet 2023
  • Jaar van uitgave 2023
  • 363 pagina's
Auteur:J.H.G. van den Broek
Reeks:Tekstuitgaven
Icon_printbook 978‐94‐6212‐734‐0 | paperback | 2e druk | € 44,00

Op 1 januari 2024 zal de Omgevingswet in werking treden. De wet gaat over de fysieke leefomgeving en activiteiten die gevolgen kunnen hebben voor die leefomgeving. Overheden, bedrijven, adviseurs, advocaten, wetenschappers en studenten zullen zich willen of moeten voorbereiden op deze nieuwe wet. In deze tekstuitgave is de wet opgenomen, zoals die begin 2023 luidt.

De Omgevingswet vervangt 26 wetten, waaronder de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo), de Wet ruimtelijke ordening, de Waterwet, de Wet ammoniak en veehouderij, de Wet geluidhinder, de Wet geurhinder en veehouderij, de Wet natuurbescherming, de Crisis- en herstelwet, en grote delen van de Wet milieubeheer, de Erfgoedwet en de Woningwet.

De Omgevingswet bevat regels over zorgplichten, taken en bevoegdheden van gemeenten, provincies, waterschappen en Rijk, omgevingswaarden, instructieregels en instructies, omgevingsvisies, omgevingsprogramma’s, omgevingsplannen, omgevingsverordeningen, waterschapsverordeningen, rijksregels, omgevingsvergunningen, projectbesluiten, gedoogplichten, nadeelcompensatie, financiële aspecten, instrumenten voor grondeigendom, procedures, milieueffectrapportage, handhaving, toezicht en strafbaarstelling, digitalisering, experimenten, publieksparticipatie en overgangsrecht.

In deze uitgave is de Omgevingswet helemaal up-to-date met alle wijzingen en aanvullingen als gevolg van de invoeringswet, vier aanvullingswetten voor bodem, geluid, natuur en grondeigendom (voorkeursrecht, onteigening, landinrichting, kavelruil en kostenverhaal), de Spoedwet aanpak stikstof, de Wet elektronische publicaties, de Verzamelwet IenW 2019, de Verzamelwet LNV 2021, de Wet Wijziging van de Algemene wet bestuursrecht en enkele andere wetten in verband met het nieuwe omgevingsrecht en nadeelcompensatierecht, de Wet stikstofreductie en natuurverbetering, de Wet open overheid, de Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer, de Wijziging Wet bibob en de concept-Verzamelwet Omgevingswet 20xx.

Auteursinformatie

Jan van den Broek bezocht Gymnasium Bernrode te Heeswijk-Dinther, studeerde rechten aan de Radboud Universiteit en promoveerde in Maastricht op het onderwerp Bundeling van Omgevingsrecht. Hij is senior legal counsel bij VNO-NCW en MKB-Nederland in Den Haag, rechter-plaatsvervanger in de rechtbank Oost-Brabant, fellow bij het Utrecht Centre for Water, Oceans and Sustainability, redactievoorzitter van het Tijdschrift voor Milieu en Recht, lid van de redactieraad Bouwrecht, hoofddocent Omgevingsrecht bij de Beroepsopleiding Bedrijfsjuristen, docent bij het Studiecentrum rechtspleging (SSR) en was lid van de Commissie Nijpels en van de Commissie Klavers, die het kabinet adviseerden over de stelselherziening.