Bestel deze publicatie
annuleerbestel

Strafrechtelijke criminologie

Een thematische inleiding in de relatie tussen criminologie en strafrecht

Strafrechtelijke criminologie
  • Jaar van uitgave 2022
Redacteur:Benny van der Vorm
Reeks:Willem Pompe Instituut (deel 101)
Voor docenten: Wetenschappelijk Onderwijs (WO)
Icon_printbook 978‐94‐6212‐683‐1 | 1e druk | € 57,50

Dit boek handelt over de strafrechtelijke criminologie. Het heeft een tweeledige doelstelling. Enerzijds beoogt het te voorzien in een thematische behandeling van thema’s die te rekenen zijn tot de strafrechtelijke criminologie. Daarmee moet het handboek de rechtswetenschap en rechtspraktijk tot dienst kunnen zijn. Anderzijds moet het boek ook bruikbaar zijn voor het onderwijs op het vlak van de strafrechtelijke criminologie. 

Het handboek bestaat uit zeven delen waarin de volgende onderwerpen aan bod komen. In het eerste deel wordt een introductie gegeven over de grondslagen van de strafrechtelijke criminologie. De onderwerpen die hier worden besproken hebben een meer theoretisch karakter, zoals de vraag wat precies wordt verstaan onder ‘criminaliteit’ en wat de criteria voor strafbaarstelling zijn. Ook wordt in dit deel aandacht besteed aan de methoden en technieken in de strafrechtelijke criminologie. Het tweede deel handelt over de georganiseerde misdaad. Vanuit zowel een criminologisch als strafrechtelijk perspectief wordt deze vorm van misdaad nader bestudeerd. Het derde deel gaat over organisatiecriminaliteit. Het fenomeen organisatiecriminaliteit wordt bezien vanuit drie perspectieven: criminologisch, strafrechtelijk en bestuursrechtelijk. In deel vier staat terrorisme centraal. Deze vorm van zware misdaad wordt geanalyseerd vanuit een rechtssociologisch, strafrechtelijk en een internationaalrechtelijk perspectief. Deel vijf handelt over mensenhandel. Dit delict kent meerdere verschijningsvormen en in dit handboek staan seksuele uitbuiting en arbeidsuitbuiting centraal. Vanuit criminologische en strafrechtelijke invalshoeken wordt aandacht besteed aan deze twee verschijningsvormen van mensenhandel. Het zesde deel gaat over cybercriminaliteit. Deze relatief nieuwe vorm van misdaad wordt besproken vanuit een rechtssociologisch, strafrechtelijk en een strafrechtelijk-criminologisch perspectief. In het laatste deel van dit boek wordt de balans opgemaakt en de staat van de strafrechtelijke criminologie nader belicht.  

Aanvraag docentexemplaar

Ik wil dit boek beoordelen
Dit boek is al aanbevolen literatuur
Dit boek is al verplichte literatuur

M V
Privé Zakelijk
 
 

Een docentexemplaar wordt uitsluitend verstrekt aan docenten van reguliere MBO-, HBO- en WO-instellingen. Wij behandelen alleen aanvragen die gedaan zijn met het e-mailadres dat u heeft bij uw instelling. We behouden ons het recht voor aanvragen niet te honoreren. In dat geval nemen we altijd contact met u op om uw aanvraag te bespreken.

Klik hier voor meer informatie

Vier weken na verzending sturen wij u een e-mail waarin wij u uitnodigen om online enkele evaluatievragen te beantwoorden.

Uw gegevens worden opgenomen in onze docentendatabase en worden gebruikt om u te informeren over nieuwe relevante studietitels op uw vakgebied.