Bestel deze publicatie
annuleerbestel

Ik zal handhaven

Ik zal handhaven
  • Jaar van uitgave 2019
  • 102 pagina's
Auteur:Dato Steenhuis
Icon_printbook 978‐94‐6290‐668‐6 | paperback | 1e druk | € 17,50
Icon_ebook 978‐94‐6274‐515‐5 | digitaal boek | € 17,50

Zonder handhaving wordt het een zootje in onze samenleving. Je kunt iedere dag in de krant lezen wat er gebeurt alsde teugels van de handhaving te veel worden gevierd. De Amsterdamse binnenstad wordt, volgens de lokale ombudsman, na middernacht een ‘urban jungle’ waar geen politie meer te zien is; afval van de XTC-productie zwerft rond in woonwijken, de NVWA wordt voor de rechter gesleept wegens onvoldoende toezicht in de Fipronil-affaire en in de forensische zorg gaat veel mis. Handhaving is dus noodzakelijk, als laatste middel om de orde te herstellen en het najagen van eigenbelang te beperken en het zou mooi zijn als u er allemaal aan meedeed.

Dit boek gaat echter niet over sociale controle, maar richt zich op de zogenoemde formele handhavers: de bestuurlijke en strafrechtelijke autoriteiten. Gemeenten en provincies, maar ook omgevingsdiensten en inspecties; autoriteiten van diverse snit en natuurlijk de politie, het Openbaar Ministerie en de rechter. Allemaal staan ze voor de moeilijke taak om op hun terrein te zorgen voor recht en orde. De vraag hoe ze dat doen, staat in dit boek centraal. En omdat het antwoord op die vraag nu niet direct tot opgetogen juichkreten leidt, komt ook de vraag hoe het beter kan, ruimschoots ter sprake.

Auteursinformatie

Dato Steenhuis studeerde rechten en criminologie in Groningen. Hij promoveerde bij prof. Buikhuisen op een proefschrift over het ef ect van straffen bij dronken rijden. Vanaf 1975 was hij 7 jaar lang hoofd van het WODC. Daarna werkte hij 7 jaar als Advocaat-Generaal bij het Openbaar Ministerie. Na een korte terugkeer op het ministerie van Justitie werd hij in 1992 benoemd tot Procureur-Generaal in Leeuwarden en vervolgens tot lid van het College van PG’s. Na zijn pensionering in 2006 was hij een aantal jaren adviseur van de PG in Bulgarije en columnist bij het blog Ivoren Toga.