Bestel deze publicatie
annuleerbestel

Handboek openbaarheid van bestuur

Handboek openbaarheid van bestuur
  • Jaar van uitgave 2023
Auteur:E.J. Daalder
Reeks:Boom Masterreeks
Voor docenten: Wetenschappelijk Onderwijs (WO)
Icon_printbook 978‐94‐6290‐112‐4 | 3e druk | € 100,50
Icon_ebook 978‐94‐0011‐299‐5 | digitaal boek | € 100,50

Artikel 110 Grondwet bepaalt dat de overheid bij de uitvoering van haar taak openbaarheid betracht. Er bestaan verschillende vormen van openbaarheid. De Wet open overheid (Woo), die de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) per 1 mei 2022 heeft vervangen, geeft algemene regels voor de openbaarheid op verzoek van bij bestuursorganen berustende informatie. Verder biedt de Woo de grondslag voor het door de overheid uit zichzelf verstrekken van informatie (actieve openbaarmaking). Er kunnen belangen zijn die zich tegen openbaarmaking verzetten. De Woo en voorheen de Wob geven daarvoor regels. Belangrijk is dat in de Woo nu een recht op overheidsinformatie is opgenomen.

In de Grondwet en de organieke wetten zijn bepalingen opgenomen over de mate van openbaarheid van het (inlichtingen)verkeer tussen bestuurders en vertegenwoordigende lichamen (politieke openbaarheid). De belangrijkste vraag daarbij is wanneer een bestuurder, zoals een minister, mag weigeren om inlichtingen te verstrekken of zich mag beperken tot slechts vertrouwelijk verstrekken daarvan. In bestuurlijke voorbereidingsprocedures en in procedures bij de bestuursrechter gelden regels over toegang tot relevante stukken (procedurele openbaarheid). In procedures waarbij de overheid partij is, doen zich vragen voor als: welke stukken dient de overheid aan de rechter te verstrekken en onder welke omstandigheden mag de overheid dat weigeren of bepalen dat alleen de rechter van de stukken kennisneemt?

Dit handboek bevat een uitvoerige beschrijving van de juridische aspecten van ieder van de vormen van openbaarheid, aan de hand van de wetsgeschiedenis, rechtspraak en literatuur. Daarmee wordt diepgaand inzicht geboden in de vragen van openbaarheid van overheidsinformatie en beperkingen daarop die bij deze vormen van openbaarheid spelen. In deze nieuwe druk wordt de overvloedige rechtspraak besproken en toegelicht. Veel van die rechtspraak gaat over de Wob, maar die rechtspraak blijft voor een belangrijk deel relevant voor de toepassing van de Woo. Daarnaast is veel aandacht voor de wetsgeschiedenis van de Woo en de wijzigingen die deze wet met zich brengt.

Auteursinformatie

Eric Daalder heeft zich bij Pels Rijcken sinds zijn beëdiging als advocaat in 1981 vooral bezig gehouden met het publiekrecht in brede zin. Zijn werkterrein beslaat het algemeen bestuursrecht, het economisch bestuursrecht en het staatsrecht. Bijzondere belangstelling heeft hij voor vraagstukken van bestuurlijke integriteit en voor het gebruik van en toegang tot overheidsinformatie.

Aanvraag docentexemplaar

Ik wil dit boek beoordelen
Dit boek is al aanbevolen literatuur
Dit boek is al verplichte literatuur

M V
Privé Zakelijk
 
 

Een docentexemplaar wordt uitsluitend verstrekt aan docenten van reguliere MBO-, HBO- en WO-instellingen. Wij behandelen alleen aanvragen die gedaan zijn met het e-mailadres dat u heeft bij uw instelling. We behouden ons het recht voor aanvragen niet te honoreren. In dat geval nemen we altijd contact met u op om uw aanvraag te bespreken.

Klik hier voor meer informatie

Vier weken na verzending sturen wij u een e-mail waarin wij u uitnodigen om online enkele evaluatievragen te beantwoorden.

Uw gegevens worden opgenomen in onze docentendatabase en worden gebruikt om u te informeren over nieuwe relevante studietitels op uw vakgebied.