Bestel deze publicatie
annuleerbestel

Goed-werkgeverschap en informatieverplichtingen

Goed-werkgeverschap en informatieverplichtingen
  • Jaar van uitgave 2022
  • 176 pagina's
Auteur:J.J.M. de Laat
Reeks:Bakelsinstituut
Icon_printbook 978‐94‐6212‐704‐3 | paperback | 1e druk | € 68,50
Icon_ebook 978‐94‐0011‐153‐0 | digitaal boek | € 68,50

Goed-werkgeverschap is een belangrijk onderwerp in het arbeidsrecht. Dit boek gaat over het verband tussen goed-werkgeverschap en de verplichting van de werkgever om de werknemer te informeren. Wat onder informeren moet worden verstaan is veelomvattend maar ook diffuus. Zo moet de werkgever aan de werknemer actief informatie verschaffen bij het voorkomen van arbeidsongevallen, bij overgang van onderneming en bij pensioenkwesties, maar moet de werkgever ook bij de werknemer informeren naar de motieven voor een ontslagname. De werkgever heeft ook een spontane en actieve informatieplicht ten aanzien van verschillende arbeidsvoorwaarden, zoals werkplek, functie, loon, arbeidsduur, deelname aan een pensioenregeling en de toepasselijke cao. Binnenkort komt daar een aanvulling op over opleiding en studie en nevenwerkzaamheden. Ook de werknemer heeft informatieverplichtingen tegenover de werkgever. In dit boek komen kwesties als integriteit en loyaliteit van de werknemer aan de orde. De auteur vraagt zich ook af wat het verband is tussen goed-werknemerschap en allerlei concepten en leerstukken van human resource management (HRM).

 

Bakelsreeks
De Bakelsreeks wordt uitgegeven vanwege het Bakelsinstituut. Het instituut, een gezamenlijk studiecentrum van de secties arbeidsrecht van de Erasmus Universiteit Rotterdam, de Rijksuniversiteit Groningen en een aantal advocatenkantoren, richt zich op het initiëren en uitvoeren van grensverkennend onderzoek op het terrein van het arbeidsrecht. 

Auteursinformatie

Sjef (J.J.M.) de Laat is al vanaf zijn advocatentijd (1974-1990) actief in het (collectieve) arbeidsrecht en is daarin doorgegaan in de periode dat hij kantonrechter is geworden, eerst in Rotterdam, daarna in Utrecht (1990-2022). In 2016 is hij gepromoveerd op een onderwerp op het snijvlak van arbeidsrecht en consumentenrecht (algemene voorwaarden in het arbeidsrecht).