Bestel deze publicatie
annuleerbestel

Meerwaarde van buddyhonden voor (oud-)politiemensen

Over leven met PTSS

Meerwaarde van buddyhonden voor (oud-)politiemensen
  • Jaar van uitgave 2022
  • 68 pagina's
Auteur:A.S. Smit, C.L. Roelofs, N.W.A. Rombouts, N. Slagmolen, W. Schreurs en M. Jongsma
Reeks:Onderzoeksreeks Politieacademie
Icon_printbook 978‐94‐6236‐330‐4 | paperback | 1e druk | € 34,50
Icon_ebook 978‐94‐0011‐198‐1 | digitaal boek | € 34,50

Bij de politie loopt al jaren een proef met buddyhonden. Ongeveer zestig (oud-)politiemensen met PTSS krijgen in het dagelijks leven hulp van zo’n speciaal opgeleide hond, betaald door de politie. De buddyhond geeft hen kwaliteit van leven terug, laten ze weten in vraaggesprekken. Maar hard wetenschappelijk bewijs daarvoor ontbrak tot dusver. In opdracht van de politie zochten onderzoekers van de Politieacademie en Radboud Universiteit daarom naar overtuigende aanwijzingen. Heeft een buddyhond meerwaarde bij (oud-)politiemensen die na een primaire behandeling van hun PTSS ernstige restklachten hebben en zo ja, waar zit dat dan precies in?

Aan het onderzoek namen drie groepen (oud-)politiemedewerkers deel: mensen met PTSS met een buddyhond, mensen met PTSS met hun niet als buddy getrainde gezinshond en mensen zonder PTSS met hun gezinshond. Elke groep deed dezelfde psychologische testen, met en zonder hond.

Zowel in hun dagelijks functioneren als tijdens testafname blijkt een buddyhond van meerwaarde voor (oud-)politiemensen die kampen met PTSS. Uit de interviews en het gedrag en de hersenactiviteit tijdens cognitieve tests blijkt dat een buddyhond een grotere en andere meerwaarde vertegenwoordigt dan een gezinshond, die vooral troost en warmte biedt. De cognitieve prestatie lijkt te verbeteren door de buddyhond, die het dagelijks leven ‘normaliseert’. Men kan weer slapen, de rust en het vertrouwen nemen toe en men komt weer in beweging. Deze meerwaarde komt tot stand door gedragingen van de buddyhonden die specifiek gericht zijn op het verminderen van kenmerkende beperkingen als gevolg van PTSS.

Auteursinformatie

Annika Smit is gepromoveerd in de biologische psychologie aan de Radboud Universiteit. Ze richt zich in haar onderzoek op de menselijke prestaties in het politievak, op diverse functiegebieden en niveaus. Zij is lector Weerbaarheid aan de Politieacademie en bijzonder hoogleraar Weerbaarheid bij de politie aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht.

Charlotte Roelofs MSc studeerde neurobiologie aan de Radboud Universiteit. Momenteel doet ze promotieonderzoek naar de werking van een hond als stressbuffer bij (oud)politiemensen met PTSS aan dezelfde universiteit, een project in samenwerking met de Politieacademie.

Nikita Rombouts MSc is afgestudeerd in de criminologie aan de Universiteit Leiden. Na haar studie werkte zij als analist bij de politie en als adviseur veiligheid bij de gemeente Lansingerland. Sinds 2018 is zij werkzaam bij de Politieacademie als wetenschappelijk onderzoeker en verricht onderzoek op de thema’s weerbaarheid en integriteit.

Nanette Slagmolen MSc is afgestudeerd in de sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Na haar studie werkte zij als wetenschappelijk onderzoeker binnen de politieorganisatie op het gebied van weerbaarheid. Vanaf 2016 als wetenschappelijk onderzoeker bij de Politieacademie op de thema’s weerbaarheid en integriteit.

Dr. Wendy Schreurs studeerde sociale psychologie en bestuurskunde aan de Universiteit Twente. In 2019 promoveerde ze aan de Universiteit Twente op psychologische factoren van burgerparticipatie in het politiedomein. Zij werkt bij de Politieacademie als wetenschappelijk onderzoeker en coördinator van de opleiding Master of Science in Policing.

Dr. Marijtje Jongsma studeerde neuro- en revalidatiepsychologie in Nijmegen. Ze promoveerde bij de afdeling Anesthesiologie van het Radboud UMC en is als universitair hoofddocent verbonden aan het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit.