Bestel deze publicatie
annuleerbestel

Keteninformatisering in kort bestek

Theorie en praktijk van grootschalige informatie-uitwisseling in maatschappelijke ketens

Keteninformatisering in kort bestek
  • Jaar van uitgave 2021
  • 154 pagina's
Auteur:J.H.A.M. Grijpink
Reeks:Studieboeken bestuur en beleid
Voor docenten: Wetenschappelijk Onderwijs (WO)
Voor docenten: Hoger Beroepsonderwijs (HBO)
Icon_printbook 978‐94‐6236‐186‐7 | paperback | 4e druk | € 40,95

Maatschappelijke ketensamenwerking, zoals voor jeugdzorg, veiligheid, gezondheid of sociale zekerheid, eist informatie-uitwisseling op grote schaal tussen zeer veel zelfstandige organisaties en professionals. Informatisering van zulke ketensamenwerking blijkt in de praktijk moeilijk te realiseren. Dit komt vooral omdat vanuit informatiekunde en management gewerkt wordt met kleinschalige concepten en methoden. In maatschappelijke ketens ontbreekt echter overkoepelend gezag met doorzettingsmacht, zodat deze denkmodellen en instrumenten onvoldoende houvast bieden. Daarom zijn ook andere concepten, theorieën en methoden nodig die meer geschikt zijn voor grootschalige maatschappelijke ketens. Het leerstuk Keteninformatisering voorziet hierin, met een ketenvisie, methoden en ketenspecifieke oplossingen voor effectieve informatiesturing in maatschappelijke ketens. 

Dit boek legt uit hoe men een ketenanalyse kan aanpakken die aangeeft welke informatie-infrastructuur een specifieke keten nodig heeft. De toetsingsprofielen geven vooraf inzicht in de mogelijkheden, kansen en risico’s van ketenprojecten en keteninitiatieven. Een aantal voorbeelden passeert de revue. Daarnaast worden suggesties gegeven voor het vermijden van valkuilen en het verbeteren van ketensamenwerking.

Auteursinformatie

Prof. dr mr J. (Jan) H.A.M. Grijpink (1946) studeerde economie (1969) en rechten (1971) aan de Rijksuniversiteit Groningen en organisatiekunde (1976) bij de Stichting Interacademiale Opleiding Organisatiekunde (SIOO) in Utrecht. Hij promoveerde in 1997 aan de Technische Universiteit Eindhoven op basis van zijn proefschrift Keteninformatisering. 

Vanaf 1984 tot zijn pensioen in 2011 was hij werkzaam bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Van 2004 tot zijn emeritaat was hij daarnaast parttime bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, met als leeropdracht ‘Keteninformatisering in de rechtstaat’. 

Hij publiceert regelmatig over maatschappelijke ketensamenwerking, grootschalige informatie-uitwisseling en identiteitsvraagstukken. Hij adviseert over strategische ketenvraagstukken en geeft workshops en lezingen over keteninformatisering. 

Aanvraag docentexemplaar

Ik wil dit boek beoordelen
Dit boek is al aanbevolen literatuur
Dit boek is al verplichte literatuur

M V
Privé Zakelijk
 
 

Een docentexemplaar wordt uitsluitend verstrekt aan docenten van reguliere MBO-, HBO- en WO-instellingen. Wij behandelen alleen aanvragen die gedaan zijn met het e-mailadres dat u heeft bij uw instelling. We behouden ons het recht voor aanvragen niet te honoreren. In dat geval nemen we altijd contact met u op om uw aanvraag te bespreken.

Klik hier voor meer informatie

Vier weken na verzending sturen wij u een e-mail waarin wij u uitnodigen om online enkele evaluatievragen te beantwoorden.

Uw gegevens worden opgenomen in onze docentendatabase en worden gebruikt om u te informeren over nieuwe relevante studietitels op uw vakgebied.