Bestel deze publicatie
annuleerbestel

Het gras bij de buren

Benchmarking de maat genomen

Het gras bij de buren
  • Jaar van uitgave 2019
  • 312 pagina's
Auteur:Arno Korsten, Klaas Abma en Anne Douwe van der Meer
Icon_printbook 978‐94‐6236‐915‐3 | paperback | 1e druk | € 45,00

1e druk

Rangordeningen maken is een populair tijdverdrijf. Nederland is dol op lijstjes. Veel burgers raken in de ban van competities en ‘ranking the stars’. Hitparades behoren tot de best gelezen stukken. Benchmarking past bij die interesse. Dergelijke analyses leveren onder meer een hitlijst op, zoals bijvoorbeeld van gemeenten, woningcorporaties, opleidingen, ziekenhuizen of zorgcentra. Benchmarking impliceert het vergelijken van organisaties op prestaties en kwaliteiten, het rangordenen, het verklaren van verschillen in resultaten en het zoeken naar aanwijzingen voor de beste praktijken. Dit onderzoek komt veel voor. Benchmarking is vooral bedoeld om te leren en verbeteren.

Dit boek geeft inzicht in hoe een benchmark op te zetten, wat daarbij komt kijken, wat je niet moet doen en wat de toepassing oplevert. Wat moet gebeuren om de beste te worden? En hoe blijf je weg uit de achterhoede of middenmoot?

Een nuttig boek voor wie streeft naar verbetering en vernieuwing en ook voor wie wil graven naar achterliggende veronderstellingen. Een must read voor vernieuwers en aanbevolen voor ambtenaren, onderzoekers en consultants en voor studenten van opleidingen bedrijfskunde, bestuurskunde of overheidsmanagement.

‘De auteurs hebben op een voortreffelijke manier “de maat genomen” van benchmarking. Het gras bij de buren is inderdaad niet altijd groener. Een boek dat alle benchmakers moeten lezen.’ Prof. dr. Herwig Reynaert

‘De auteurs hebben benchmarking groots de maat genomen: voor- en nadelen, zin en onzin, als ook de valkuilen. Hulde!’ Prof. dr. Nico Nelissen