Bestel deze publicatie
annuleerbestel

Goed geschoold

Over waarden in het onderwijs en andere praktijken

Goed geschoold
  • Jaar van uitgave 2020
  • 210 pagina's
Auteur:Bram Verhulst
Icon_printbook 978‐94‐6236‐142‐3 | paperback | 1e druk | € 29,50
Icon_ebook 978‐90‐5454‐918‐5 | digitaal boek | € 29,50

‘In dit boek schemert een nieuwe bestuurskunde door, voorbij het “waardeloze” managementdenken’ – HANS BOUTELLIER, in zijn voorwoord bij dit boek.

‘Dit boek maakt nog maar eens duidelijk hoe warrig en soms ronduit destructief onderwijsbestuur en -beleid worden zodra abstracte idealen over mens en maatschappij de boventoon gaan voeren, terwijl concrete praktijken én de centrale idee van onderwijs als cultuuroverdracht uit het zicht verdwijnen.’ – AD VERBRUGGE

Het onderwijs houdt de maatschappelijke gemoederen al jarenlang intensief bezig. We worden regelmatig gewezen op lerarentekorten, te hoge werkdruk, of onderwijsinstellingen die veranderen in ‘fabrieken’. Onder (hoog)leraren en docenten heerst veel ontevredenheid over de manier waarop hun sector wordt bestuurd. Het moet anders, maar dat moet het al tijden. Bestuur en politiek zitten vast in denk- en organisatiepatronen waar steeds meer weerstand tegen komt. Het komt er nu op aan die patronen te doorbreken.

In dit boek treedt Bram Verhulst buiten de gebaande paden, op zoek naar een nieuwe manier van denken over goed besturen. Centraal staat het idee dat sociale praktijken, waaronder het onderwijs, een intrinsieke betekenis hebben. Wat goed onderwijs is, ligt in het onderwijs zelf besloten. In Goed geschoold wordt deze gedachte stap voor stap ontwikkeld, om uiteindelijk te komen tot een nieuw bestuurskundig perspectief. Het boek belichaamt een originele en bevlogen kijk op de ontwikkeling van bestuurlijke visies. Voor iedereen die zich een gedegen oordeel wil vormen over goed bestuur en goed onderwijs.

Auteursinformatie

Bram Verhulst (1994) studeerde bestuurskunde, geschiedenis en filosofie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Dit boek is een bewerking van de thesis die hij ter afronding van zijn masteropleiding Bestuurskunde schreef.