Bestel deze publicatie
annuleerbestel

Beleidsconstructie, coproductie en communicatie

Zes beproefde methodieken van beleidsontwikkeling

Beleidsconstructie, coproductie en communicatie
  • Jaar van uitgave 2018
  • 184 pagina's
Auteur:A. Geul
Reeks:Studieboeken bestuur en beleid
Voor docenten: Wetenschappelijk Onderwijs (WO)
Voor docenten: Hoger Beroepsonderwijs (HBO)
Icon_printbook 978‐94‐6236‐730‐2 | paperback | 4e druk | € 51,95

Overheden, bedrijven, instellingen en organisaties voeren beleid om problemen te overwinnen en doelstellingen te realiseren. Anno 2020 gebeurt dat anders dan in voorgaande decennia.


Beleidsconstructie is het maken van professionele beleidsplannen door professionele beleidsadviseurs, zoals beleidsambtenaren bij de overheid of consultants verbonden aan adviesbureaus. Het vergt vakmanschap omdat problemen oplossen oneindig veel moeilijker is dan problemen benoemen en bediscussiëren. Het is ‘sexy’ werk vanwege de nabijheid tot de beslissers en de grote invloed die men kan uitoefenen.

Beleidsconstructie, coproductie en communicatie beschrijft zes methoden die in de praktijk worden gebruikt om tot professionele beleidsplannen te komen: 
• Japanse methode: het intelligent kopiëren van ander beleid.
• Portugese methode: beleidsconstructie via competitie.
• Ingenieursmethode: het ontwikkelen op basis van wetenschap en expertise.
• Romeinse methode: het ontwerpen van cosmetische beleidsoplossingen.
• Amerikaanse methode: interactieve beleidsvorming met burgerparticipatie.
• Nederlandse methode: beleidsconstructie in overleg met maatschappelijke partners.

Elk hoofdstuk biedt praktijkvoorbeelden, zet de achterliggende theorie uiteen, en geeft een handleiding voor toepassing. Deze vierde druk is geheel herzien. Nieuwe ontwikkelingen zijn vermeld, nieuwe literatuur is verwerkt.

De vakpers over de eerste druk van Beleidsconstructie, coproductie en communicatie: ‘de auteur weet waar hij over schrijft’ (Openbaar Bestuur), ‘aansprekend’ (Comma), ‘inzichtelijk en aanstekelijk … zou in de boekenkast van geen enkele beleidsmaker misstaan’ (Binnenlands Bestuur).

Doelgroep

Het boek is bestemd voor hbo- en universitaire studenten (onder andere beleidswetenschap, bestuurskunde, politicologie, communicatiekunde en toegepaste sociale en juridische wetenschappen) en voor diegenen die in de praktijk betrokken zijn bij het maken van beleid. 

Auteursinformatie

Arend Geul (1953) beschouwt het drielandenpunt van beleidspraktijk, wetenschap en hoger onderwijs als zijn natuurlijke habitat. Hij is lector emeritus professionaliteit van beleid aan Avans Hogeschool ‘s-Hertogenbosch. 

Aanvraag docentexemplaar

Ik wil dit boek beoordelen
Dit boek is al aanbevolen literatuur
Dit boek is al verplichte literatuur

Digitaal boek (PDF) - direct downloaden
Boek (gedrukt exemplaar) - levering twee tot vijf werkdagen
M V
Privé Zakelijk
 
 

Een docentexemplaar wordt uitsluitend verstrekt aan docenten van reguliere MBO-, HBO- en WO-instellingen. Wij behandelen alleen aanvragen die gedaan zijn met het e-mailadres dat u heeft bij uw instelling. We behouden ons het recht voor aanvragen niet te honoreren. In dat geval nemen we altijd contact met u op om uw aanvraag te bespreken.

Klik hier voor meer informatie

Vier weken na verzending sturen wij u een e-mail waarin wij u uitnodigen om online enkele evaluatievragen te beantwoorden.

Uw gegevens worden opgenomen in onze docentendatabase en worden gebruikt om u te informeren over nieuwe relevante studietitels op uw vakgebied.